Rekordlågt skogsindex med försiktig återhämtning av skogsmarks­priserna

Ulrik Abelson, fastighetsexpert Skogssällskapet. Foto: Fredrik Bankler

Ulrik Abelson är fastighetsexpert på Skogssällskapet. Foto: Fredrik Bankler

Virkespriserna fortsätter att stiga samtidigt som fastighetspriserna ser ut att ha bottnat och vänder uppåt. Totalt sett ger det här ett rekordlågt skogsindex* och ett bra köpläge.  Det berättar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

Ända sedan hösten 2022 har trenden varit tydlig: priserna på skogsfastigheter har dippat och virkespriserna har stigit. I senaste statistiken, med siffror från mars till och med september i år, kan man skönja ett trendbrott. Skogsmarkspriserna har börjat stiga men marknaden spretar och den enskilda fastighetens skogstillstånd, belägenhet och övriga egenskaper medför att prissättningen varierar mellan olika fastigheter och landsdelar. Virkesprishöjningarna har avlöst varandra under senare tid och virkespriserna ligger generellt sett på nya rekordnivåer. Trots de höga priserna ökar inte virkesutbudet. Det berättar Ulrik Abelson, fastighetsexpert på Skogssällskapet.

– Efterfrågan på råvara är stor och virkeslagren små. Massavedsindustrin har börjat göra en del anpassningar för att minska råvaruförbrukningen i Sverige, främst genom produktionsbegränsningar, men även i Finland stänger man några bruk. Sågverken i Sverige kör på utan större neddragningar, trots en försvagning av trävarumarknaden och en svag lönsamhet.

Försiktig och spretig återhämtning

Vad gäller skogsmarkspriserna ser de ut att ha nått en botten och att man nu är inne i en återhämningsfas. Men det är en försiktig och spretig återhämtning, som delvis går i sidled med oförändrade skogsmarkspriser på sina håll, berättar Ulrik Abelson.

– Förut var det lättare att ge en enhetlig prisbild, nu är den mer differentierad och beroende på objekt. Det är den enskilda fastigheten och vilka spekulanter som attraheras som påverkar marknadspriset tydligare nu. Men vi kan trots allt se en försiktig återhämtning, även om det är långt kvar till tidigare rekordpriser på skogsmark, säger han.

Totalt ger den senaste statistiken ett rekordlågt Skogsindex, och hittar man rätt fastighet kan man göra riktigt bra köp nu.

– Hittar du rätt objekt är det definitivt köpläge, säger Ulrik Abelson.

Välskötta skogsfastigheter mest efterfrågade

Han betonar att det är välskötta skogsfastigheter med slutavverkningsskog som generellt sett är mest efterfrågade just nu. Han tillägger även att det finns ett förhållandevis stort utbud på skogsfastigheter men att köparsidan är försiktig – i vissa fall finns endast ett fåtal spekulanter på ett objekt som för två, tre år sedan hade ett tiotal budstinna köpkandidater.

– Det går såklart att spekulera i vad det här beror på. Det skulle kunna vara en följd av att köpare är vaksamma på inskränkningar i att avverka skog. Osäkerhet kring vilken rådighet man har att bruka sin skog är allt mer satt under lupp. Nya EU-direktiv och tillämpning av artskyddsförordningen är sådana saker som kan påverka och ligga i vågskålen, säger han.

Oviss framtid

Framöver då? Vi befinner oss förhoppningsvis i en vändning i konjunkturen. Därtill rör sig räntorna neråt nu. Detta talar för en ökad efterfrågan och ökande priser på såväl virke som skogsfastigheter. Samtidigt råder en hel del osäkerhet i omvärldspolitiken som gör framtiden oviss.

– En ny president tar plats i Vita huset, hur det kommer att påverka handelspolitiken och världsekonomin i stort går bara att sia om. Sverige är en liten spelare i dessa sammanhang och givetvis kommer den övergripande utvecklingen påverka vår exportbaserade skogsindustri. Sedan har vi kriget i Ukraina som under lång tid framöver kommer att påverka virkesmarknaden i Östersjöområdet och därmed Sverige. Virkesvolymer från Ryssland får vi räkna bort under överskådlig tid, är bedömningen.

Skogsindex hösten 2024 för olika delar av landet (vårens siffror inom parentes):

GeografiMarknadsprisAvkastningsvärdeSkogsindex
Sydsverige154 635 kr/ha (150 410)179 440 kr/ha (146 020)0,86 (1,03)
Västsverige140 180 kr/ha (135 880)146 140 kr/ha (136 470)0,96 (1,00)
Uppland117 735 kr/ha (115 230)132 190 kr/ha (95 070)0,89 (1,21)
Mellannorrland60 200 kr/ha (58 800)81 450 kr/ha (59 500)0,74 (0,99)
Norrbotten35 520 kr/ha (35 040)44 600 kr/ha (37 590)0,80 (0,93)

*Det här är Skogsindex

Skogssällskapets index bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris för en skogsfastighet med avkastningsvärdet för virket får man en kvot som kan användas i jämförelse med andra fastigheter. Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera).

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.