Generationsskifte och samägande

#Generationsskifte och samägande

I Sverige samäger allt fler och det är vanligt att en skogsfastighet går i arv från förälder till barn.

Här har vi samlat artiklar som handlar om just samägande som ägandeform och vad man ska tänka på inför ett kommande generationsskifte.

Artiklar & reportage

  1. Webbinarium om generationsskifte på skogsfastigheten

    Ett kommande generationsskifte är en fråga som man lätt skjuter framför sig, men som det är viktigt att börja fundera över i god tid. På det här webbinariet går vi igenom grunderna.

  2. Paret Lyhagen vill att sönerna ska få tid att växa in i rollen som skogsägare

    Roland och Elisabeth Lyhagen blev ägare till en skogsfastighet i Tranemotrakten i Västergötland för nästan 35 år sedan. Nu har de skrivit över hälften av egendomen till sina söner, som idag är i samma ålder som de själva var när de blev skogsägare.

  3. Fastighetsspecialistens råd inför generations­skiftet: Lyssna på allas tankar

    Ett generationsskifte kräver kunskap inom såväl skogsbruk som juridik och ekonomi. Dessutom kan det vara mycket känslor inblandade. Men, det finns hjälp att få hela vägen genom processen.

  4. Juristens och psykolog­ens råd: Prata om genera­tions­­skiftet i god tid

    Generationsskifte av skogsfastigheter sker ofta sent i livet eller genom arv när ägaren har avlidit. För skogsägare som vill planera för generations­skiftet finns saker att tänka på som kan under­lätta för dem som berörs. Vi bad psykologen Lisen Kebbe och

  5. Så gick det till när vi ärvde vår skog – tre skogsägare berättar

    Inget generationsskifte är det andra likt. Vi frågade tre skogsägare hur det gick till när de tog över efter sina föräldrar.

  6. Skogsförvaltaren om att hjälpa samägare: ”Kul att väga in alla personers viljor”

    I Revsund, Jämtland, ligger en 400 hektar stor skogsfastighet som samägs av syskon och syskonbarn. Skogssällskapets Erik Risby är familjens skogsförvaltare och sköter skogen tillsammans med ägargruppen.

  7. Bröderna som sätter glädjen i fokus för samägandet av skogen

    En neutral part, lyhörda diskussioner om ägandet och en gemensam vision för framtiden är några av framgångs­faktorerna i familjen Svenssons gemensamt ägda skog. De lägger stor vikt vid glädje och gemenskap med målet att ha en skog som är hållbar – såväl

  8. Webbinarium om samägande av skog

    9 december 2022 anordnade Skogssällskapet ett digitalt frukostseminarium om samägande av skog.

  9. Skogsägarskolan: Så lyckas du med generationsskiftet

    Går du i tankar på att lämna över skogen till en yngre generation? Ett ägarskifte är ofta förenat med mycket känslor, funderingar och förhoppningar – speciellt då det kan påverka hela familjen. Här ger Skogssällskapets experter tips och råd inför ett

  10. Inför generationsskiftet – det här ska du tänka på

    Mångfalden inom skogsägarkåren ökar, och den stereotypa skogsägaren försvinner alltmer. Orsakerna till detta är flera, varav en av dem kan tillskrivas de nya ägarkonstellationer som uppstår i samband med att en yngre generation tar över. Men det finns en

Våra tjänster inom Generationsskifte och samägande