Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Överst ser du våra sex senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

 • Artikel
  Vinterskog. Foto: Matilda Holmqvist

  Webbinarium om skoglig beskattning

  27 november 2023 anordnade Skogssällskapet ett digitalt lunchseminarium om skoglig beskattning. Här kan du se det inspelade webbinariet.
 • Artikel
  Blädningsskog. Foto: Martin Sjödin

  Webbinarium om hyggesfritt

  3 oktober 2023 anordnade Skogssällskapet ett digitalt frukostseminarium om hyggesfritt. Här kan du se det inspelade webbinariet.
 • Artikel

  Viltvård och jakt ­– en bra affär för både markägare och arrendator

  I natursköna omgivningar en timmes bilresa norr om
  Helsingfors ligger Kytäjä herrgård. Skogarna som hör
  till herrgården, på 3 400 hektar, ägs av Skogssällskapet och jakten arrenderas av företaget Kartanon Riista – ett lönsamt upplägg för alla inblandade.
 • Artikel
  Kajsa Johansson, skogsförvaltare i Växjö. Foto: Fredrik Bankler

  Skogsägarskolan: Har du koll på dina diken?

  I Sverige finns ungefär 90 000 mil anlagda diken. Att nydika är idag förbjudet, men de diken som redan finns behöver underhållas. Kajsa Johansson, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Växjö, berättar vad som gäller vid dikesrensning och vad du kan göra själv.
 • Krönika
  Oscar Fornander. Foto: Jonas Häll

  Virkeskrönika: Inga träd växer till himlen, det gäller även virkespriserna

  Oscar Fornander, nytillträdd virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.
 • Artikel
  Vy över skog och sjö. Foto: Shutterstock

  Öka lönsamheten med aktiv upplåtelsehantering

  Din skogsfastighet kan vara en guldgruva när det kommer till att generera extra inkomster, om du väljer att upplåta nyttjanderätten till delar av fastigheten – från jakt- och fiskeområden till öppen jordbruksmark. Christina Nyström, konsultchef på Skogssällskapet, delar med sig av insikter och råd för att lyckas med upplåtelseavtalen.

Ämnen