Från novis till engagerad skogsägare

Ulrika Ekstedt i skogen. Foto: Fredrik Bankler

Ulrika Ekstedt jobbar som ekonomichef på Skogssällskapet och tycker att hon har blivit bättre på sitt jobb sedan hon själv blev skogsägare. Idag har hon en större förståelse för de praktiska processerna bakom siffrorna. Foto: Fredrik Bankler

Om någon sagt till Ulrika Ekstedt att hon en dag skulle ha en traktor, röjsåg och jägarexamen hade hon bara skrattat. Men efter att hon började som ekonomichef på Skogssällskapet blev inget sig likt. Nu, tre år och en skogsmarks­investering senare, är hon fast – och drömmer om fler och större investeringar.

Ulrika Ekstedt. Foto: Fredrik Bankler

Ulrika Ekstedt

När Ulrika Ekstedt fick jobbet som ekonomichef på Skogssällskapet kunde hon visserligen mycket om siffror och ekonomi, men desto mindre om skog och skogsbruk. Men hon rycktes med i kollegornas engagemang och kan nu titulera sig både skogsägare och jägare.

– Min man hade länge drömt om att äga en gård eller skog, men jag hade inte en tanke på att det ens var möjligt för mig att investera i skog. När jag blev anställd på Skogssällskapet mognade tanken, och engagemanget för skogen växte ju mer jag lärde mig. Jag tog jägarexamen och insåg att det gick att kombinera en långsiktig investering med möjligheten att få ägna sig åt praktiskt skogsarbete som en hobby.

Stressa inte in i köpet

För ett år sedan tillträdde Ulrika Ekstedt och hennes man sin första skogsfastighet – en skog på cirka 80 hektar belägen vid en liten sjö i Rämne i Dalsland. Men resan dit var lång. Många objekt synades innan de hittade rätt, och att inte stressa in i ett köp är ett råd som Ulrika gärna skickar vidare.

– Det tog lång tid att förstå vad vi ville ha, vilka fastigheter vi ville gå vidare med, och så här i efterhand var det bra att inte stressa in i något. I början när vi var helt oerfarna var det knepigt att navigera på marknaden. Skogsbruksplaner var rena grekiskan och det var svårt att bedöma vad som var rätt pris och rätt kvaliteter för oss. Det var läskigt – vilka är riskerna och är det värt det? Vi studerade och räknade säkert på ett 30-tal fastigheter, och när det väl blev skarpa förslag landade vi i att vi behövde hjälp för att kunna ta rätt beslut, så vi anlitade Skogssällskapet för rådgivning.

Vilka kriterier visade sig vara viktiga i valet av skogsfastighet?

– Rätt känsla i magen, rätt pris, lagom stort och beläget max två timmar från bostaden. Vi tittade även på åldersstrukturen – när är skogen avverkningsbar? Det var extra viktigt för oss eftersom vi ville kunna få loss kapital när det är dags för oss att gå i pension, samtidigt som delar av skogen står på tillväxt så att våra söner får ta del av värdet när de behöver det. Dessutom ville vi ha en bra vägstruktur och helst inga bostadshus.

Från att inte ha kunnat något alls om skogsskötsel gör nu Ulrika Ekstedt mycket själv och jobbar praktiskt i skogen så fort hon får chansen. Det första hon och hennes man införskaffade var varsin röjsåg, sedan har de byggt en maskinhall som de har fyllt med traktor, skogsvagn och vedmaskin.

– Jag kör röjsåg, släpar stockar, fäller träd, kör traktor och vedmaskin. Och det är så kul! Men vi är ödmjuka med att vi är nybörjare och anlitar kunniga personer till de stora insatserna som är avgörande för skogens framtid och utveckling, säger hon och fortsätter:

– Vi är otroligt peppade på att lära oss för att kunna göra så mycket som möjligt själva, och vi drömmer om att göra fler och större investeringar och kanske en dag bo på vår mark. Vi vill gärna kunna ta hand om vår skog och utbildar oss inom skogsskötsel genom att söka information på internet, lyssna på poddar och delta i webbinarier. Dessutom försöker jag insupa så mycket kunskap som möjligt från mina kollegor på Skogssällskapet som är specialiserade inom skogsfrågor.

Ulrika Ekstedt försöker lära sig så mycket som möjligt om den praktiska skötseln av skogen. Foto: Fredrik Bankler

Foto: Fredrik Bankler

Känslan av att förvalta och förädla är viktig

För Ulrika Ekstedt ger en skogsinvestering många olika värden. Förutom den ekonomiska biten är känslan av att förvalta och förädla skogen för framtida generationer viktig – men det är också stärkande för relationen, berättar hon.

– Det finns många känslomässiga aspekter. Som att kunna vara med och påverka utvecklingen av skogen för att bidra till en värdeökning och lämna över något fint till våra söner. Sedan är det en relationsstärkande aktivitet att jobba i skogen. Det är ett gemensamt intresse där vi lär oss tillsammans och blir ett väldigt sammansvetsat team. Det är en fin bonus!

Har du fått några lärdomar längs vägen?

– Många! Jag är fortfarande en amatör men har lärt mig mycket om allt från hur skogen brukas och värderas till hur skattereglerna fungerar för skogsfastigheter. Jag har blivit en bättre ekonomichef då jag förstår vilka utmaningar våra kunder möter och vilka tjänster en skogsägare har behov av. Att förstå de praktiska processerna bakom siffrorna i redovisningen är otroligt värdefullt.

Text: Therese Johansson

Investera i skog? 3 tips för att komma i gång

  • Bekanta dig med det som finns ute på marknaden. Håll koll på objekt som finns till försäljning på sajter som Hemnet, lär dig läsa skogsbruksplaner och ta hjälp av till exempel Skogskunskap.se för att lära dig terminologin och förstå vad ord som bonitet och nyckelbiotop betyder.
  • Fundera på vad du vill med din skog – vilka mål du har styr vilken fastighet som är lämplig att investera i. När du hittat konkreta objekt att ta ställning till, ta hjälp av en rådgivare för att kunna ta välgrundade beslut.
  • När du har investerat i skog – använd dig av instruktionsfilmer på internet, poddar och webbinarier för att få en guidning och större förståelse för olika frågor, begrepp och metoder kopplat till skogen och skogsskötsel.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.