Paddling för nysvenskar ger positiva erfarenheter av naturen

Abdul (längst fram) och Ahmed (längst bak) på kanotpaddling med Skogssällskapet.

Abdul (längst fram) och Ahmed (längst bak) på kanotpaddling med Skogssällskapet. Foto: Anders Larsson

Allemansrätten är en självklarhet för många av oss som bor i Sverige. Men för den som kommer ny hit är det oftast en helt okänd företeelse. Skogssällskapet driver under 2016 ett projekt för att nysvenskar ska få möjlighet att uppleva den svenska naturen – med allemansrätten som grund.

– Den här dagen är jätterolig! Jag tycker det är viktigt att lära sig nya saker som paddla. Det är bra att kunna i framtiden, säger Abdul Wahed Akras som är 15 år och kommer från Syrien.

Tretton tonårspojkar från Vikingen och Tornets HVB-boenden i Hässleholm är och paddlar i sjösystemet utanför Vittsjö. Det är en ganska blåsig dag men längs sjöarnas norra strandkant får vi bra lä av träden.

– Allemansrätten är en fantastisk rättighet vi har i Sverige – men den innebär också skyldigheter. Genom projektet vill vi visa på vilka möjligheter som finns att röra sig fritt i skog och mark, men också vilka krav på hänsyn och varsamhet som det ställer, säger Anders Larsson, rekreationskonsult på Skogssällskapet och den som leder projektet.

Anders J Larsson, rekreationskonsult på Skogssällskapet

Anders Larsson

Projektet vill bygga broar

Under 2016 samarbetar Skogs­sällskapet med tre kommuner i södra Sverige – Hässleholm, Trelleborg och Eksjö. I varje kommun genomförs aktiviteter tillsammans med asylboenden och HVB-boenden för ensamkommande barn.

– Många av de ensamkommande barn som kommer till Sverige har varit med om hemska upplevelser. Naturen är inte alltid förknippad med något positivt – utan kan tvärtom betyda minor, vilda eller giftiga djur och andra faror. Här i Sverige är naturen en fantastisk resurs, som vi vet har positiva effekter både för den fysiska och den psykiska hälsan, säger Anders Larsson.

I maj genomfördes en träff i Hässleholm när tonårspojkar från samma boenden fick åka ut på vandring med fiske. Nu möts gruppen igen för en gemensam eftermiddag med kanotpaddling.

Målet med projektet är att familjer och ungdomar ska få positiva upplevelser och erfarenheter av att vara i naturen, och med det också en respekt för hur man på ett hållbart sätt ska bete sig i skog och mark. Men en lika viktig del av projektet är att bygga broar – mellan nyanlända och svenskar och mellan nyanlända från olika etniska grupper. Mötet i naturen skapar gemenskap och samhörighet.

– Med det här projektet vill vi tillsammans med kommunerna skapa en fungerande modell för att introducera nyanlända i den svenska naturen, säger Anders Larsson.

TEXT: Ulrika Lagerlöf & Anders Larsson

Kanotpaddling

Foto: Anders Larsson

4 korta frågor till Abdul Wahed Akras, 15 år

Vad tycker du om den här dagen?

– Alla tyckte det var roligt och vill gärna paddla igen.

Vad tycker du om svensk natur?

– Att den är väldigt fin.

Hur tycker du att man ska bete sig i skogen? Finns det saker man inte får göra?

– Man får inte slänga skräp.

Vad har du lärt dig i dag?

– Att sitta ner i kanoten och inte skrika på sjön.

Våra tjänster

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.