Naturen som förebild: Från grodyngel till magmedicin

Klockgroda. Foto: Claes Andrén

"Jag vill att filmerna ska få oss att förstå att de biologiska värdena i naturen inte är en lyx, de är ett värde för oss alla. Vi vet inte vilka växter och djur som i framtiden kommer att ge oss den kunskap vi behöver", säger Claes Andrén. Foto: Claes Andrén

Ny medicin, teknik och design – många av människans innovationer är inspirerade av naturen. Med den kunskapen har Claes Andrén skapat dokumentärserien ”Naturen som förebild”, som bland annat har fått finansieringsstöd från Skogssällskapet och visas på SVT under våren.

Claes Andrén

Claes Andrén

– Min förhoppning är att den ska öppna våra ögon för att se naturens egenvärde, säger Claes Andrén, professor, biolog och filmskapare.

Att väcka skuldkänslor och visa elände leder sällan till någonting bra. Men vad händer när vi ser naturens fantastiska förmåga att hitta lösningar på problem – något som i sin tur kommer till nytta för oss människor? Utifrån den frågeställningen bestämde sig biologen och filmskaparen Claes Andrén för att skapa en dokumentärfilmsserie med fokus på naturens innovationsförmåga.

– Om vi bara ser problem så stänger vi av. Vi orkar helt enkelt inte ta det till oss. Men om man i stället visar hur fantastisk naturen är, och hur viktig den är för oss människor, så tror jag att det kan öppna våra ögon.

Innovationer inspirerade av naturen

Filmerna tar avstamp i den så kallade biomimetiken, det vill säga de innovationer som är inspirerade av det biologiska livet i naturen.

– I naturen är det ju så att de växter och djur som överlever också är de som visar sig ha utvecklat fantastiska egenskaper för att kunna stå emot svårigheter. Många av dessa innovationer har även vi människor dragit nytta av. Vi har tittat på hur naturen har löst ett problem, sedan kopierar vi det, säger Claes Andrén.

I filmerna får vi följa med till flera olika platser på jorden där Claes Andrén visar spännande exempel på hur naturen har fungerat som förebild för oss människor. En av platserna är Alvaret på Öland där det lever små, små björndjur som har en unik egenskap: de kan reparera sitt eget DNA.

– Björndjuren överlever nästan vad som helst. De kan hettas upp och frysas till flera hundra minusgrader, de tål kosmisk strålning och uttorkning. Det beror på att de gör sig av med allt vatten i cellerna. Deras förmåga att kunna reparera sitt DNA är väldigt viktig när det gäller
att förstå hur vi kan bota cancer och påverka åldrandet.

Magruvargrodan förebild för världsberömda läkemedel

Ett annat exempel i filmerna är hämtat från Australien där man på 70-talet upptäckte magruvargrodan. Den här grodans fortplantning var unik: honan la ägg på stranden som hanen befruktade varpå honan åt upp äggen.

– Det naturliga när man sväljer någonting är ju att det blir ett mål mat. Men i stället omvandlades honans mage till en yngelkammare och efter en tid spottade honan ut sina färdiga grodor.

Det man upptäckte var att det bildades en kemisk förening på ytan av ägget. Den blockerade produktionen av saltsyra i magen så att honan inte bröt ner och smälte äggen som mat. Under tiden levde hon på näring som hon hade lagrat i olika organ.

– Den här kemiska föreningen ingår i dagens mediciner för stress och problem med magen. Vi pratar om världsberömda läkemedel som har den här grodan som förebild.

TEXT: Malin Letser

Våra tjänster

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.