Trä som råvara

#Trä som råvara

Trä som råvara är en fantastisk resurs. Det är en central intäktskälla för dig som äger skog, och det är en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart samhälle.

Oavsett var du befinner dig är chansen stor att någonting i din närhet är gjort av trä. Skogen har lämnat sitt avtryck i bordet du sitter vid, golvet du går på, i smörkniven du brer med, tidningen du läser och i väggarna i huset där du bor. I dag undersöks dessutom många nya möjligheter – där trä kan användas för att tillverka kläder, biobaserad plast och bränslen av olika slag.

Användnings­områdena är nästan obegränsade, och blir allt viktigare i omställningen till ett hållbart samhälle.

Här har vi samlat alla våra artiklar om den råvara som kommer ut från skogen – timmer, massaved, slöjdvirke och biobränsle. Vi skriver också om vad vi kan göra av denna råvara – både nu och i framtiden.

Artiklar & reportage

 1. Virkeskrönika: Många positiva tecken

  Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

 2. Skogsindex: Viss optimism på marknaden

  Marknaden för skogsfastigheter är fortsatt svag medan virkespriserna fortsätter stiga. Totalt ger det här ett rekordlågt skogsindex* och ett starkt köpläge. Det berättar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

 3. Oförändrad utveckling på virkesmarknaden – virkesbrist och prishöj­ningar

  Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

 4. Virkeskrönika: Ett liknande virkesår som 2023 har vi aldrig tidigare skådat

  Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

 5. Skogsindex: Köpläge för skogsfastigheter

  Priserna på skogsfastigheter har mattats av samtidigt som virkespriserna fortsätter att stiga. Sammantaget gör det här att Skogsindex* är rekordlågt och att den som går i köptankar har anledning att hålla ögonen öppna. Det berättar Skogssällskapets

 6. Virkeskrönika: Inga träd växer till himlen, det gäller även virkespriserna

  Oscar Fornander, nytillträdd virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

 7. I Hedemora formas framtidens kvalitetsvirke

  Att få tag i kvalitetsvirke som håller till renovering av kulturbyggnader har blivit allt svårare. Nu tar Hedemora kommun, tillsammans med Skogssällskapet, saken i egna händer och randbarkar tallar som ska bli virke till kommunens framtida renoveringar.

 8. Virkeskrönikan: ”Wood” it be better?

  Pontus Larsson, Skogssällskapets virkeschef och affärsområdeschef Sverige, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

 9. Skogsindex: Intressant utveckling att vänta

  Skogsmarkspriserna fortsätter att stiga, men takten har mattats av. Samtidigt fortsätter avkastningsvärdet att öka tack vare högre virkespriser vilket gör att Skogsindex totalt sett hamnar något lägre jämfört med september förra året. Det berättar

 10. Virkesexport skapar nya möjligheter för skogsägare

  I Sverige finns det gott om inhemska köpare av virke, men genom att vända blicken mot utlandet öppnas fler möjliga försäljningskanaler. Skogssällskapets Hanna Flink berättar om konkurrensfördelarna med att exportera sitt virke, hur processen går till och

Våra tjänster inom Trä som råvara

Aktuella projekt inom Trä som råvara